Restaurants

Haarlem has a pleasant historic center, famous museums, shops, restaurants and the beach. From hidden courtyards from a bygone era to hip concept stores. From medieval church to terrace at the wwww.grandcafebrinkman.nlater. From Dutch Masters to French star chefs. From antique market to pop concert. Fancy an unforgettable day out? Visit Haarlem and be surprised by the sights, boutiques and picturesque squares, by the old and contemporary artists, the Burgundian atmosphere and the rich history.

Actuele informatie vindt u o.a. op de volgende site.  https://www.visithaarlem.com/nl

 

TIP: https://freewalkingtourhaarlem.com   Learn about the history of Holland’s most characteristic flower, Frans Hals and a lot of hidden gems we like to visit ourselves. Experience the historic 17th century Haarlem. You pay your guide after the tour, whatever you think it’s worth.

 

Enkele favorieten

Hofje zonder zorgen – Lunch, mooie locatie
WebsiteMaps

Grand Cafe Brinkman – Op de grote markt, mooi terras. Koffie, drankje, lunch en diner.
Website – Maps

Jopenkerk – Lunch, diner, drankje. Bijzonder concept, brouwen hun eigen bier. In een voormalige kerk.
Website
 – Maps

Diversen

Lekker eten en drinken doe je zeker in Haarlem. De stad staat bekend om haar veelzijdige culinaire aanbod: van hippe koffiebars en uitstekende lunchrooms tot aan gezellige borrellocaties en bijzondere restaurants, van eenvoudig tot exclusief. Zomers kun je neerstrijken op één van de vele terrasjes. Wil je liever genieten van een echt Michelin sterrenrestaurant? Ook dat kan in Haarlem, de meest Bourgondische stad van het noorden. En in Haarlem is, net zoals in Hoofddorp, bijna elk restaurant wel van redelijke tot zeer goede kwaliteit.

Winkels

Haarlem is niet voor niets jarenlang uitgeroepen tot fijnste winkelstad. Je vindt er namelijk van alles. Van de grote ketens tot aan kleine boetiekjes en tweedehands winkels. Voor de grote ketens moet je in de Grote Houtstraat zijn. Maar de állerleukste winkels die veelal uniek in Haarlem zijn, vind je in de deze straten: https://www.visithaarlem.com/nl/winkelen

Cultuur

De rijke geschiedenis van Haarlem

De vroegere naam van Haarlem was Haarloheim, een woonplaats op een hoger gelegen zandplaat in het bos. Haarlem werd pas ‘echt’ een stad in 1245  met het ontvangen van de stadsrechten van graaf Willem II van Holland.

Vanaf dat moment groeide Haarlem uit tot één van de belangrijkste steden van Holland. Tijdens de Tachtigjarige oorlog verzette Haarlem zich hevig tegen de Spaanse overheersing. Eenmaal in handen van Willem van Oranje trokken veel Vlamingen naar de stad, waarvan de invloeden ook nu nog zichtbaar zijn. In de Gouden Eeuw was Haarlem een geliefde woon- en verblijfplaats voor de rijken een machtigen. Meer weten over de rijke historie? In bezoekerscentrum Anno Haarlem ga je letterlijk en figuurlijk de diepte in.

.

Musea

De Grote Sint Bavo kerk – Grote markt 22, 2011 RD Haarlem
websitemaps

Van ver buiten de stad Haarlem is de Grote of St.-Bavokerk al te zien. De houten, met lood beklede toren is 78 m hoog. Deze middeleeuwse gotische kruiskerk is een van de grootste kerken in Nederland.

Uniek in het interieur zijn het prachtige houten gewelf, het bekende Müllerorgel, het koperen koorhek, de vele glas-in-loodramen en de 400 grafstenen op de vloer, van onder andere Frans Hals en Willem Bilderdijk.

Teylers Museum – Spaarne 16, 2011 CH Haarlem
websitemaps

Ontdek wonderen van kunst en wetenschap in het oudste en mooiste museum van Nederland!

In het historische gebouw van Teylers vind je kunst van beroemde meesters, miljoenenoude fossielen, fonkelende mineralen, peperdure boeken en vernuftige instrumenten. De meer dan twee eeuwen oude Ovale Zaal is een bezienswaardigheid van wereldformaat.

Bezienswaardigheden

Hofjes in Haarlem – in het hele centrum te vinden
website

Haarlem is met 21 hofjes een echte hofjesstad. De hofjes herinneren aan lang vervlogen tijden. Rijke burgers stichtten de hofjes voor arme ongetrouwde vrouwen. Zij woonden in piepkleine woningen, die aan een als tuin ingericht binnenhof lagen. De hofjes zijn in principe geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag is een deel van de hofjes gesloten. Op zon- en feestdagen zijn de hofjes niet toegankelijk.

Varen in Haarlem 
websitemaps

Ontdek Haarlem op haar mooist, vanaf het water. Vaar mee met een rondvaartboot, huur een bootje of maak gebruik van een vaararrangement. De Haarlemse grachten, de terrasjes langs het water en het uitzicht op de prachtige monumenten maken van je vaartocht een speciale belevenis. Heb je zelf een boot? Ook dan is Haarlem een prachtige stad om aan te doen. De Spaarnestad is onderdeel van de Staande Mast Route waardoor doorvaart van pleziervaart mogelijk is.

De gouden straatjes
websitemaps

Ben je op zoek naar die bijzondere winkel, die bijzondere plek waar je iets unieks kunt vinden? Maak een wandeling door de Gouden Straatjes. Gegarandeerd succes! De vele onafhankelijke winkels hier variëren van ambachtelijke studio’s en conceptstores tot exclusieve design en vintage winkels. De Gouden Straatjes liggen rond de Grote Markt, het centrale plein in het hart van de stad. De begeleidende brochure ‘De Gouden Straatjes’ helpt je graag op weg. De brochure is gratis verkrijgbaar bij het VVV kantoor op de grote Markt.

 

Vervoer

Het openbaar vervoer in Nederland is goed en met name in dit deel van het land. Haarlem is goed bereikbaar met zowel de auto als met het openbaar vervoer. Haarlem heeft twee treinstations, een uitstekende busverbinding met Schiphol en is goed aan te rijden vanuit Amsterdam, Utrecht en Den Haag. Bij de toegangswegen van de stad vind je routeaanwijzingen voor de openbare parkeergarages; in het centrum is weinig parkeergelegenheid op straat. Fietsen kunnen gratis worden gestald in één van de bewaakte en overdekte fietsenstallingen.

 

Openbaar vervoer

Vanaf BnB Hoofddorp loopt u naar de bushalte 340,, ca. 10 min., vandaar gaat elke 8 minuten een bus rechtstreeks naar Haarlem centrum. Vanaf Haarlem Centrum gaat ook een rechtstreekse trein naar Amsterdam. Zandvoort is te bereiken met bus of trein.

Fietsen

Vanaf BnB Hoofddorp kunnen er echt mooie fietstochten gemaakt worden. Als  u interesse heeft printen wij graag wat leuke routes voor u uit. Haarlem  Haarlem ligt op 10 km fietsafstand, ca. 45 min. fietsen.

Met de auto

Haarlem ligt op ongeveer 20 min. rijafstand van onze BnB. Op bepaalde feestdagen kunt u in Haarlem gratis parkeren op straat. Op de overige dagen betaalt u in de meeste gebieden voor parkeren op straat. Houd er rekening mee dat in de binnenstad weinig parkeergelegenheid op straat is. In de binnenstad zijn 5 openbare parkeergarages, in Haarlem Zuid-West is de parkeergarage De Dreef en in Haarlem-Noord is een parkeergarage bij winkelcentrum Cronjé.
website

nl_NL